Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

PIECZEŃ ZAWIJANA

1 kg. zrazowej rozbić na cienki płat. Następnie posolić, popieprzyć i nałożyć cienko rozbity plaster cielęciny (około 25 dk.), poczem zwinąć mięso w rulon i gęsto obsznurować białą nitką. Następnie obrumienić rulon na gorącem, rozpuszczonem maśle, poczem włożyć zrumienioną pieczeń do rondla, dodać usiekanej cebuli i jarzyny, podlać 4 łyżkami wody i dusić pod pokrywą 3 godziny. Na pół godziny przed obiadem podlać 1 szklanką śmietany, jeszcze trochę podusić, poczem zdjąć nitkę, pokrajać pieczeń na plastry, ułożyć na półmisku I przystroić jarzynkami, brukselką, lub fasolką strączkową. Na rozbite mięso można zamiast cielęciny nałożyć plaster wieprzowiny.

Pieczeń zawijana – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *