Teraz czytane
Sushi wegetariańskie i wegańskie – japońskie przysmaki dla miłośników kuchni roślinnej

Sushi wegetariańskie i wegańskie – japońskie przysmaki dla miłośników kuchni roślinnej

Sushi wegetariańskie i wegańskie - japońskie przysmaki dla miłośników kuchni roślinnej 11

Kuchnia roślinna z roku na rok zyskuje coraz większe grono wiernych entuzjastów. W odpowiedzi na ten trend restauracje sushi, które tradycyjnie kojarzone jest rybami i owocami morza, serwuje to słynne japońskie danie również w wydaniu wegetariańskim, a nawet wegańskim. Jak wygląda sushi wegetariańskie i dlaczego smakosze bardzo je cenią?

Vege i vegan sushi – co to jest

Sushi wegetariańskie i wegańskie to warianty tradycyjnego japońskiego dania, w których wyeliminowano wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, zastępując je składnikami roślinnymi. To przede wszystkim surowe, marynowane, smażone w tempurze lub gotowane warzywa, tofu, tempeh, grzyby, natto i umeboshi. Używa się też sezamu, wegańskiego majonezu, marynowanej tykwy, szczypiorku i liści shiso. W wersjach wegetariańskich, które nie są jednocześnie wegańskie, stosuje się czasami serek Philadelphia.  Danie zachowuje tradycyjny wygląd i formę podania sushi, oferując bogactwo smaków i tekstur.

Dlaczego warto spróbować sushi roślinnego

Dieta bogata w warzywa i owoce zapewnia liczne korzyści zdrowotne, w tym obniżenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, obniżenie poziomu cholesterolu i poprawę trawienia. Sushi wegetariańskie i wegańskie jest doskonałym sposobem na wzbogacenie diety w składniki odżywcze.

Ograniczenie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego ma pozytywny wpływ na środowisko. Sushi oparte na składnikach pochodzenia roślinnego oferuje kreatywne kombinacje, które mogą zaskoczyć nawet najbardziej wymagające podniebienia. Od pikantnego tofu po słodkie mango – możliwości są niemal nieograniczone.

Sushi wegetariańskie – popularne zestawienia

Najpopularniejsze warianty sushi w wersji wegetariańskiej to:

  • nigiri z tofu – zamiast ryby dodaje się kawałek smażonego tofu, przyprawiony sosem sojowym lub srirachą.
  • nori z warzywami – nori zwijane jest z ryżem sushi i różnorodnymi warzywami takimi jak ogórek, czerwona papryka, awokado i rukola.
  • sushi z shiitake – dodatkiem są marynowane grzyby shiitake, które doskonale imitują teksturę i smak tradycyjnego sushi z tuńczykiem.
  • temaki z awokado – stożki z nori wypełnione są ryżem sushi i kawałkami awokado, szczypiorkiem oraz kiełkami.

Innymi ciekawymi opcjami na wegetariański i zarazem wegański wkład do sushi są:

Zobacz również
Zalety korzystania z cateringu dietetycznego 13

  • papryczka jalapeno, papryka czerwona i awokado
  • tzw. seleryba, ogórek i seler naciowy
  • podsmażona na oleju sojowym marchewka, grzyby mun i mango
  • marynowana rzodkiew, nori, czarny sezam

Sushi bez ryb i owoców morza – od czego zacząć

Przygodę z sushi wegetariańskim i wegańskim warto zacząć od odwiedzenia dobrej restauracji sushi. Niektóre lokale mają takie warianty w swoim stałym menu. W innym wypadku można zapytać obsługę o możliwość przygotowania zamówienia wedle indywidualnych preferencji. Sushi wegetariańskie lub w opcji vegan można również przygotować w domu, starając się odtworzyć smaki japońskich dań w zaciszu własnej kuchni.

Sushi wegetariańskie i wegańskie to nie tylko smaczna alternatywa dla tradycyjnych wariantów, ale również sposób na wzbogacenie diety o zdrowe, ekologiczne i kreatywne posiłki. Bez względu na to, czy jesteś weganinem lub wegetarianinem, czy po prostu szukasz nowych doświadczeń kulinarnych, warto zdegustować roślinne sushi. Możesz zapytać o nie w jednym z lokali SushiZushi!

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry