Teraz czytane
Nietypowe dania z blendera

Nietypowe dania z blendera

Nietypowe dania z blendera 11
Koktajle, zupy czy sosy to najpopularniejsze dania, które przygotowujemy z pomocą blendera. Niepozorne urządzenie kryje znacznie większy potencjał, pozwalając przyrządzić domowe masło orzechowe, muffiny czy lody. Przedstawiamy 5 błyskawicznych przepisów na pyszności z blendera.

Na początek słów kilka o blenderach, które zasadniczo dzielimy na ręczne i kielichowe. Ręcznymi możemy miksować składniki w dowolnym naczyniu, natomiast w kielichowym ostrze jest na stałe zintegrowane z pojemnikiem. Blendery kielichowe świetnie radzą sobie z miksowaniem składników półpłynnych, ręczne sprawdzą się w niemal każdej sytuacji. Przy wyborze blendera warto zwrócić uwagę na moc – im większa, tym szybciej, sprawniej i drobniej zmiksujemy danie. Sprawny blender powinien mieć moc co najmniej 600-700 watów. Część blenderów umożliwia miksowanie na gorąco zup-kremów, inne działają tylko na zimno. Blendery można także wykorzystywać w zastępstwie miksera do ubijania jaj, śmietany czy majonezu.

Masło orzechowe

Amerykański przysmak składa się z orzechów ziemnych, szczypty soli i odrobiny miodu lub cukru. Niestety, w polskich sklepach znajdziemy głównie mieszanki, w których zawartość orzechów nie przekracza 60 procent – reszta to woda, zapychacze i tłuszcz. Znacznie zdrowsze masło orzechowe można zrobić w domu, z pomocą blendera o dużej mocy.

orzeszki

Przepis na masło orzechowe z blendera:

  • 200 gramów niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki soli

Orzechy wrzuć do kielicha blendera i miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji. W trakcie miksowania masa będzie przyklejać się do ścianek, więc od czasu do czasu trzeba ją odklejać silikonową lub drewnianą szpatułką. Gdy masło będzie gotowe, dodaj miód i sól do smaku i ponownie zmiksuj. Jeśli chcesz, by masło było chrupiące, łyżką wmieszaj w nie kawałki rozdrobnionych orzechów.

Muffiny

Domowej roboty masło orzechowe można wykorzystać do muffinów. Babeczki z blendera to świetna propozycja dla bezglutenowców, ponieważ nie zawierają mąki. Składnikiem, który spaja wszystkie elementy, jest dojrzały banan. By ciasto wyrosło, wystarczy szczypta sody. Wspomniane muffiny najlepiej zrobić w blenderze kielichowym. Modele o dużej mocy zmiksują składniki natychmiast, ale jeśli dysponujemy słabszym urządzeniem, lepiej dodawać je stopniowo.

muffiny

Przepis na czekoladowo-orzechowe muffiny z blendera:

  • 1 średni, dojrzały banan
  • 1 jajko
  • Pół szklanki masła orzechowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki sody
  • Groszki czekoladowe lub posiekana czekolada.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Składniki muffinek włóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę. Wlej ją do papilotek umieszczonych w formie na muffiny lub do foremek silikonowych i włóż do piekarnika na około 12 minut.

Lody

Banan to również baza blenderowych lodów, które można wzbogacić o inne owoce, czekoladę czy wspomniane masło z orzechów. Mleczny charakter takim przysmakom nadaje śmietana lub mleko skondensowane, a w wersji wegańskiej – mleko kokosowe.

lody

Przepis na lody truskawkowo-bananowo-śmietankowe z blendera:

  • 1,5 średniego, dojrzałego banana, pokrojonego w plastry i zamrożonego
  • 1/3 szklanki mrożonych malin
  • 2 łyżki śmietany
  • cukier-puder lub miód do smaku

W blenderze zmiksuj zmrożone banany do chwili, gdy ich konsystencja będzie przypominać lody. Do masy dodaj truskawki, śmietanę i cukier lub miód i kontynuuj miksowanie. Gdy masa będzie jednolita, przełóż całość do pojemnika i umieść w zamrażarce. Serwuj po zmrożeniu i lekkim odtajaniu z ulubionymi dodatkami.

Hummus

Bliskowschodni przysmak z ciecierzycy z diety wegetarian i wegan przeniknął do restauracji i pubów, gdzie obecnie funkcjonuje jako oryginalna przystawka. Można kupić go w sklepach, ale jego ceny bywają wysokie, a jakość wątpliwa. Mając blender, hummus można zrobić samodzielnie w domu i doprawić tak, jak lubimy. Do tego przepisu równie dobrze sprawdzi się blender ręczny.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 15

hummus

Przepis na hummus z blendera:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki sezamowej pasty tahini, kupnej lub zrobionej w domu (również w blenderze)
  • połowa dużego ząbka czosnku przeciśnięta przez praskę
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • 2-3 łyżki wody

Miksuj tahini z sokiem z cytryny do chwili, gdy masa stanie się kremowa. Dodaj oliwę, czosnek kumin i sól. Ponownie zmiksuj pamiętając, żeby w międzyczasie ściągać masę ze ścianek naczynia. Cieciorkę odsącz, przepłucz i dodaj połowę do masy i miksuj przez minutę. Zbierz masę z boków, dodaj resztę cieciorki i rozdrabniaj przez kolejne 3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli hummus jest zbyt ciężki i gęsty, dodaj 2 łyżki wody i ponownie zmiksuj, tym razem na niższych obrotach. Gotowy hummus serwuj polany oliwą i oprószony papryką w proszku i jedz z pieczywem lub warzywami.

Ajerkoniak

Ajerkoniak z blendera to przepis nie tylko świąteczny. Fani napoju mogą podlać go alkoholem lub pić saute. W wersji klasycznej bazą napoju są żółtka, w wegańskiej – mleko kokosowe, migdałowe i banany. Podobnie jak tradycyjne koktajle z blendera, ten również można przygotować w urządzeniu kielichowym, choć równie dobrze sprawdzi się mikser.

jajka

Przepis na domowy ajerkoniak z blendera:

  • 600 ml tłustego mleka
  • 1 laska cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 duże jaja
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Mleko wlej do rondla i podgrzej z laską cynamonu. Jajka i cukier puder wrzuć do blendera do uzyskania puszystej masy (możesz również użyć miksera). Przestudzone mleko stopniowo wlewaj do jaj i miksuj do uzyskania gęstej masy. Całość przelej z powrotem do rondla i podgrzewaj do dalszego zgęstnienia, następnie przestudź.

W czystym kielichu blendera lub za pomocą miksera, ubij śmietanę, a następnie dodaj ją do ajerkoniaku i wymieszaj całość. Przelej koktajl do szklanek, posyp gałką muszkatołową i wstaw do lodówki na około 2 godziny przed podaniem.

View Comment (1)
  • Ale te babeczki pysznie wygladają! Ja mam właśnie blender kielichowy z ariete i na początku używałam go głównie do koktajli. Ale z czasem przekonałam się jak wiele rzeczy można w nim przygotować! Zupy, sosy, desery… Super sprzęt!

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry