Czym są przegrzebki i jakie mają wartości odżywcze?
Przegrzebki to cenione skorupiaki za ich delikatną strukturę i smak. Po ugotowaniu prawidłowo, są przepysznie słodkie i delikatne, wymagające bardzo mało tłuszczu lub dodanego smaku.
Co to są przegrzebki?
Przegrzebki są małżowiną z rodziny Pectinidae i są związane z małżami i ostrygami. Istnieje wiele odmian przegrzebków, ale najczęściej spotykany jest malutki przegrzebek, występujący w zatokach i ujściach rzek oraz większy przegrzebek morski, który występuje w głębokich zimnych wodach na dnie oceanu. Przegrzebki zatokowe są najczęściej tańsze niż przegrzebki morskie, zwłaszcza gdy przegrzebki morskie są bardzo duże. Bez względu na rodzaj, przegrzebki powinny mieć jasnoróżowy lub jasnobeżowy kolor z miękką teksturą.
Jak gotować przegrzebki
Ważne jest, aby nie przegrzebków nie przesmażyć, bo inaczej staną się gumowate. Na szczęście przegrzebki gotują się szybko, co czyni je idealnymi na łatwy, wieczorny obiad. Najlepszym sposobem przyrządzania przegrzebków, zarówno na morskich, jak i w zatokowych, jest ugotowanie ich w gorącej patelni. Najpierw, jeśli mięsień boczny jest nadal nienaruszony, usuń go z każdego przegrzebka. Następnie poklep je do sucha i przypraw solą i pieprzem. Podgrzej odrobinę oliwy z oliwek lub masła w patelni, a następnie dodaj przegrzebki. Gotuj po 2 minuty z każdej strony i podawaj natychmiast.
Istnieją inne sposoby gotowania przegrzebków, w tym pieczenie i smażenie w głębokim tłuszczu, a także pieczenie, grillowanie i broilowanie.
Jak smakują przegrzebki?
Przegrzebki, choć nieco delikatne, są rzeczywiście słodkie. Kiedy są surowe, powinny pachnieć jak ocean (w dobry sposób), a kiedy są gotowane, mają oznaki tej solankowatości. Należy pamiętać, że są one dość bogate, co oznacza, że nie trzeba jeść zbyt wiele, biorąc pod uwagę, że są one po drogie. Po odpowiednim ugotowaniu przegrzebki są gładkie i delikatne i rozpływają się w ustach.
Odmiany przegrzebków
Dwie odmiany, które najczęściej napotkasz, to mały przegrzebek zatokowy i większy przegrzebek morski, które mają nieco nieregularny kształt. Przegrzebek laurowy jest właściwie mięśniem przywodzicielem, który zawiązuje dwie muszle, dlatego jest tak mały. Pozostałą częścią przegrzebka laurowego jest koral i jest niejadalny. Typowy przegrzebek laurowy ma około 1-1,5cm szerokości.
Przegrzebki morskie są ponad trzykrotnie większe niż przegrzebki zatokowe i mogą mieć średnicę do 5cm. Są one trochę grubsze niż przegrzebki zatokowe, nadal są delikatne.
Można spotkać przegrzebki morskie jako specjalność z owoców morza w menu restauracji. Przegrzebek nurek jest przegrzebkiem morskim, który jest zbierany ręcznie przez nurka, zamiast być wydobywany przez maszynę. Uzasadnia to wyższą cenę, zwłaszcza, że nurkowanie jest lepsze dla środowiska – nie ma maszyny zakłócającej podwodną florę i faunę.
Gdzie kupić przegrzebki?
Czy wybrać zatokową odmianę lub morską, przegrzebki są zazwyczaj sprzedawane w opakowaniach lub luzem w przypadku owoców morza. Opakowanie jest oznaczone literą U i liczbą (lub zakresem liczb) wskazującą na ilość przegrzebków. Litera „U” oznacza „pod”. Więc pakiet dużych przegrzebków morskich może powiedzieć, „U-10„, co oznacza, że jest 10 lub mniej przegrzebków na funt, dając ci punkt odniesienia dla tego, jak duże są rzeczywiście przegrzebki. W przeciwieństwie do tego, pakiet przegrzebków zatokowych może być oznaczony jako „U-30/40„, co oznacza, że dostaniesz 30 do 40 przegrzebków zatoki w funcie.
Zapakowane przegrzebki mogą być również wyróżnione terminami „pakowane na mokro” lub „pakowane na sucho„. Dry-packed oznacza: dostajesz tylko przegrzebki i nic więcej – brak wody lub konserwantów (i będą lepkie). Smak jest bardziej czysty i skoncentrowany i prawdopodobnie najświeższy. Minusem jest to, że ten typ ma krótszy okres przydatności do spożycia.
Wet-packed wskazuje, że przegrzebki siedzą w roztworze solanki przeznaczone do przedłużenia ich okresu przydatności do spożycia, i będą nieco śliskie. Minusem jest to, że przegrzebki wchłaniają wodę i pulchnieją, nadając im mniej czysty smak i twardszą konsystencję. W większości przypadków, pakowane na sucho są preferowane, ale jeśli pakowane na mokro jest wszystko, co jest dostępne, należy dobrze wypłukać przegrzebki przed użyciem, aby pozbyć się solanki i konserwantów używanych w opakowaniu.
Ponieważ przegrzebki są cenionym typem skorupiaków, który może osiągnąć 30 dolarów za funt, istnieją niestety niektóre sklepy, które będą próbowały sprzedawać fałszywe przegrzebki. Mogą to być tańsze przegrzebki morskie pocięte i sprzedawane jako przegrzebki zatokowe o wyższej cenie, a nawet kawałki mięsa rekina pod przykrywką przegrzebków morskich. Aby upewnić się, że nie zostaniesz oszukany, pamiętaj, że ponieważ przegrzebki są zwierzęciem, każdy pojedynczy przegrzebek nie ma dokładnie takiego samego kształtu – są one nieco inne pod względem wielkości i nie będą doskonałymi cylindrami. Fałszywe przegrzebki będą jednak wyglądać identycznie, ponieważ zostały wykonane przy użyciu czegoś w rodzaju okrągłego obcinacza do ciasteczek. Fałszywe przegrzebki również wydają się być bardziej solidne i gęste.
Jak przechowywać przegrzebki
Najlepiej jest gotować i jeść przegrzebki tego samego dnia, kiedy się je kupuje, ale jeśli trzeba, można przechowywać przez dzień lub dwa w lodówce. Alternatywnie, można również zamrozić przegrzebki, jeśli potrzebujesz dłuższego przechowywania; owinięte w plastikowe opakowanie, przegrzebki będą świeże do trzech miesięcy.
Odżywianie i korzyści płynące z przegrzebków
Podobnie jak inne skorupiaki, przegrzebki są bardzo odżywcze, mają niską zawartość kalorii i tłuszczu oraz są pełne dobroczynnych minerałów i witamin. Mają tylko 94 kalorii i 1,2 grama tłuszczu, z wysoką ilością białka na poziomie 19,5 grama. Przegrzebki są również dobrym źródłem przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych omega-3; jedna porcja ma 333 miligramy.
Przegrzebki są bogate w cynk, miedź i witaminę B12, które pomagają w rozwoju mózgu, zmniejszając ryzyko psychicznego załamania i problemów z nastrojem. Są one również doskonałym źródłem selenu, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i zdrowy układ odpornościowy.
Pycha, jadłem 1 raz przegrzebki i dla mnie są obłędne 🙂