KOTLECIKI Z MÓZGU
przez Redakcja ABC Gotowanie
16 lutego 2014
Po obgotowaniu mózgu w posolonej wodzie z sokiem cytryny, wystudzić go skropiwszy jeszcze sokiem z pół cytryny.
Następnie posiekać go, uformować kotlety dodając do środka usiekany drobno świeży koperek, maczać kotlety w mące, rozbitem jajku i tartej bułeczce i smażyć na maśle lub smalcu.
Smażyć je należy na wolnym ogniu, na kolor dość jasny.
Po usmażeniu wyłożyć na półmisek, położyć na każdym kotlecie plasterek cytryny i obłożyć ryżem lub kartoflami pure.
Zobacz również
Oddzielnie podać: ćwikłę, sałatkę z czerwonej kapusty, grzybki marynowane lub sos musztardowy (zob. Sosy).
Kotleciki z mózgu – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.