Teraz czytane
5 pomysłów na krewetki zaczerpniętych z kuchni hiszpańskiej

5 pomysłów na krewetki zaczerpniętych z kuchni hiszpańskiej

5 pomysłów na krewetki zaczerpniętych z kuchni hiszpańskiej 11

Do krewetek podchodzisz jak do jeża, bo brakuje Ci pomysłów na ich przygotowanie? Poszukaj inspiracji w kuchni hiszpańskiej! Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego świeżych krewetek mają pod dostatkiem, w lokalnych książkach kucharskich nie brakuje więc doskonałych i prostych przepisów na dania z ich udziałem. Zanim zaczniesz jednak eksperymentować we własnej kuchni, koniecznie odwiedź hiszpańską restaurację w Warszawie, by spróbować krewetek przyrządzonych przez profesjonalistów. Oto 5 potraw, które warto zamówić.

Gambas con ajo

Krewetki w najbardziej klasycznym wydaniu, które na Półwyspie Iberyjskim znajdziesz bez problemu, to gambas con ajo, zwane również gambas al ajillo. Gambas to w języku hiszpańskim właśnie krewetki, a ajo – czosnek. W Warszawie specjał ten serwuje restauracja Bilbao. Przepis jest wyjątkowo prosty, ale kluczem do sukcesu są świeże składniki. Krewetki należy usmażyć wraz z czosnkiem na oliwie z oliwek, a gotowe danie doprawia się solą oraz natką pietruszki.

Gambas a la plancha

Kolejny z prostych sposobów na krewetki to przyrządzenie ich na grillu. Potrawa ta w Hiszpanii znana jest jako gambas a la plancha. Warto zaznaczyć, że plancha nie jest odpowiednikiem typowego grilla, z którego w sezonie tak chętnie korzystamy w Polsce. Krewetki nie trafiają na ruszt, z którego ścieka tłuszcz, ale na całkowicie płaską powierzchnię – bo plancha to właśnie jednolita, pozbawiona otworów płyta grillowa. By nie przywierały, rozgrzaną powierzchnię smaruje się oliwą z oliwek. Po ugrillowaniu krewetki przyprawia się gruboziarnistą solą.

Gambas con gabardina

W menu każdego szanującego się baru w Hiszpanii znajdziesz pozycję zwaną gambas con gabardina. Są to krewetki w cieście. Potrawa ta należy do najbardziej popularnych tapas, czyli przekąsek, które spożywa się przy okazji konsumpcji wina lub piwa. Przepis na ciasto w zależności od baru będzie się nieco różnił. Można przygotować je po prostu z mąki i wody, choć równie często wykorzystuje się skrobię kukurydzianą i piwo. Obtoczone w cieście krewetki smażone są w rozgrzanej oliwie z oliwek.

Zobacz również
W co pakować gotowe dania? 15

Pasta con mariscos

Makaron na ogół kojarzony jest przede wszystkim z kuchnią włoską, ale również Hiszpanie chętnie po niego sięgają. Nie jest tajemnicą, że doskonale łączą się z nim krewetki. Jeśli masz ochotę właśnie na taką kompozycję, w hiszpańskiej restauracji zapytaj o potrawę pasta con mariscos, czyli makaron z owocami morza. W daniu tym świetnie sprawdzi się czarne tagliatelle, barwione sepią pozyskiwaną z kałamarnic lub mątw. Obok krewetek do makaronu można dodać również mule. Smaku całej potrawie nada oczywiście oliwa z oliwek, a także czosnek i natka pietruszki.

Paella de mariscos

Jeśli chcesz zjeść sycące danie z krewetkami, ale od makaronu wolisz ryż, wybierz klasyk pochodzący z Walencji. Standardowa paella, bo to o niej mowa, przyrządzana jest co prawda z mięsa, a nie z owoców morza, ale istnieje również wersja, w której wykorzystuje się krewetki, czyli paella de mariscos. Do smażonego ryżu doprawionego szafranem oprócz samych krewetek trafiają też mule oraz wybrane gatunki ryb.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry