Jakie przyprawy do żurku? Czym przyprawić wielkanocny żurek?
Dobrze przyprawiony żurek to podstawa tradycyjnego stołu wielkanocnego. Jakie przyprawy dodać do żurku, aby był pyszny i wszyscy się nim zachwycali?
Podstawą każdego żurku bez wątpienia jest zakwas. Niemniej ważny jest wywar na bazie białej kiełbasy oraz wędzonki. Takie zestawienie już gwarantuje udany żurek. Ale jak zwykle tajemnica idealnej potrafi tkwi w jej szczegółach.
Przede wszystkim należy wrócić do korzeni. Żurek jest zupą zakwaszaną. Jej charakterystyczny smak jest możliwy do uzyskania dzięki użyciu odpowiedniej mąki razowej. W wielu rejonach kraju, żurek będzie smakował inaczej, ponieważ główna różnica smakowa ma swoje podłoże w rodzaju mięsa użytego na wywar, a to jak wiadomo, może się różnić w zależności od regiony kraju.
Czasami na wywar używane jest mięso z szybki wieprzowej, ale nam zdecydowanie bardziej smakuje wykorzystanie do tego celu surowej białej kiełbasy. I teraz najważniejsze, dużą różnicę smakową żurku stanowić będzie dodanie wędzonki. Do wzmocnienia smaku używamy wędzonych żeberek, a jeśli lubimy bardziej tłuste potrawy, to również idealnie sprawdzi się boczek wędzony.
Przyprawy do żurku
Tajemnym składnikiem żurku będzie dodanie bulionu na bazie suszonych grzybów. Jeśli zaś chodzi o przyprawy, to najbardziej popularnymi przyprawami do żurku będzie liść laurowy, majeranek oraz ziele angielskie. Polecamy również dodanie czosnku i pieprzu, szczególnie świeżo mielonego. Oczywiście dodajemy również soli, wg własnych preferencji.
Jak podawać żurek
W tradycyjnej formie żurek podajemy w chlebie. Nie każdy jednak lubi te formę podawania zupy. Wtedy żurek podajemy z chlebem. Oczywiście w żurku nie może zabraknąć jajek. Jajka podawane są na twardo. Można również spotkać forę żurku z ziemniakami lub puree ziemniaczanym.
I uwaga: żurek najlepiej smakuje 2-3 dni po przyrządzeniu. Jest to czas, w którym zupa „dojrzewa”, nabiera ostatecznego i pełnego aromatu i najlepszego smaku.
Przepis na żurek staropolski z przyprawami
Składniki:
- Woda – 1 litr
- 200 g białej kiełbasy
- 130 g wędzonego boczku
- 2 duże ząbki czosnku
- Pół szklanki żuru w butelce
- Sól
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka stołowa majeranku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna świeżo zmielonego pieprzu
- Sól
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia
- ¼ wody
Sposób przyrządzenia
Kiełbasę, wędzony boczek oraz przyprawy bez majeranku zalewamy wodą. Następnie gotujemy. Po zagotowaniu wyjmujemy mięso z wywaru, po czym wlewamy żur z butelki. Po zamieszany dodajemy mąkę powoli wsypując i rozprowadzając. Po zagęszczeniu dodajemy majeranku i gotujemy. Żurek podajemy z pokrojonymi jajkami na twardo oraz białą kiełbasą.
Uwielbiam żurek. To ulubiona zupa mojego męża. Dzieci nie przepadają, ale nie wiedzą jeszcze co dobre.