PIECZEŃ WOŁOWA NA DZIKO
przez Redakcja ABC Gotowanie
15 lutego 2014
Zagotować drobno pokrajane jarzynki, i cebulę z solą, korzeniami i octem. Zalać tą przyprawą 1 kg. mięsa i postawić na 1 dzień w zimnie. Następnego dnia mięso wyjąć, osolić, naszpikować słoniną, obsypać mąką i wrzucić na gorący smalec lub masło. Należy je szybko zrumienić poczem podłożyć jarzynki z marynaty, 2 grzybki, tłuszczu i polewając wodą dusić pieczeń pod przykryciem aż zmięknie. Gdy mięso miękkie, polać je śmietaną, dodać soku cytrynowego, odrobinę cukru. Na półmisku polać pokrajaną pieczeń, przecedzonym sosem i obłożyć włoskim makaronem. Dodać do niej buraczki lub czerwoną kapustę duszoną.
Pieczeń wołowa na dziko – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.