Teraz czytane
Żeberka – Jak zrobić, aby były pyszne

Żeberka – Jak zrobić, aby były pyszne

żeberka

Brak pomysłu na obiad? Chcecie podać coś niespodziewanego swoim gościom? Macie już dosyć kiełbasy z grilla? Szukacie innego, niecodziennego smaku? Jeżeli na powyższe pytania, chociaż raz odpowiedzieliście pozytywnie, żeberka to Wasza odpowiedź. Piękne, soczyste mięso wieprzowe rozmieszczone między aromatycznymi kośćmi to jest to, co przeniesie wasze podniebienie na wyższy poziom smakowy. Jeżeli jesteś osobą niejedzącą mięsa to niestety nie ma alternatywy dla żeberek, oczywiście szanujemy wasz wybór, ale smak dobrze przygotowanych żeberek jest niepowtarzalny i nie do podrobienia. Żeberka są idealne, na co dzień i od święta, na pewno nie raz znalazły się na Waszych talerzach i jeszcze nie raz zagoszczą.

Ale ja przyrządzić te pyszności? Szykując się do tego artykułu, znalazłem ponad 140 przepisów na przygotowanie żeberek, poniżej przytoczę dwa niesamowite przepisy. A więc do dzieła, szykujemy pyszne żeberka!

O żeberkach

Żeberka są uniwersalnym produktem, sposobów na ich przyrządzenie jest tyle ilu kucharzy podejmujących się tego wyzwania. Żeberka świetnie komponują się z aromatycznymi marynatami takimi jak mód, piwo, boczek a nawet ananasy. Możemy je przyrządzić na grillu, usmażyć, zrobić duszone, ugotować czy marynować w aromatycznym sosie.

Co zrobić, aby nasze danie z żeberek wyszło wyśmienicie i wywołało uśmiech zachwytu osób przy stole.

Podstawą jest dobre jakościowo mięso, żeberka są źródłem białka, które jest jednym z podstawowych składników odżywczych. Nie może być pomijane w naszej diecie, ponieważ białko bierze udział we wszystkich procesach zachodzących w organizmie.  Ponadto żeberka zawierają witaminy z grupy B, wapń, magnez a także ryboflawiny i tiaminę.

Po czym poznać dobre gatunkowo mięso? Nie może mieć ono na swojej powierzchni krwi (jedynie drobne przebarwienie od podgardla). Ich barwa powinna być jasnoróżowa do czerwonej a mięso sprężyste z niewielką ilością tłuszczu. Pamiętajmy też o umyciu żeberek pod bieżącą wodą, nie wiemy, w jaki sposób były przechowywane, płukanie pomoże też usunąć odłamki kości.

Mamy już piękne, soczyste, świeże i umyte żeberka to zaczynamy działać.

Pierwszy, najczęściej stosowany sposób to żeberka z piekarnika, są przepyszne same w sobie, ale mogą też stanowić bazę dla naszych eksperymentów kulinarnych.

Dzień wcześniej marynujemy nasze żeberka używając do tego ulubionych przypraw lub gotowych mieszanek. Następnie przekładamy żeberka wraz z marynatą do żaroodpornego naczynia i dusimy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Czas duszenia będzie zależał od grubości żeberek, jeżeli kości będzie można już oddzielić od mięsa przechodzimy do drugiego etapu. Żeberka wyciągamy z pieca, powstały sos przelewamy do małego garnka i redukujemy jego ilość o połowę. Mięso smarujemy glazurą i ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez ok 15 minut. Kiedy glazura będzie delikatnie zapieczona wyjmujemy żeberka z piekarnika i.. danie gotowe.

Żeberka z grilla na ostro

Grillowanie żeberek wymaga sporo czasu, musimy też pamiętać, że do grillowania potrzebujemy żeberka średniej grubości, nie zbyt tłuste, ale też nie za chude. Ułatwimy sobie też pracę, jeżeli żeberka obgotujemy przed zamarynowaniem. D0 przygotowania dania użyjemy półtora kilograma żeberek. Dzielimy je na porcje składające się z dwóch – trzech kostek. Następnie płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, dodajemy dwa liście laurowe, cztery ziarnka ziela angielskiego i sześć czarnego pieprzu. Gotujemy na małym ogniu przez około 20- 25 minut. Mięso po wyjęciu jest gotowe do marynowania.

Do marynaty będą na potrzebne 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 4 średnie papryczki chili, 3 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczka ostrego sosu tabasco lub piri-piri, 1 łyżka miodu, 4 łyżki octu balsamicznego, 5 łyżek sosu sojowego, 6 łyżek ketchupu, 3 łyżki oleju (może być smakowy np. z ostrą papryką).

Cebulę, czosnek i chili miksujemy z pozostałymi składnikami, pamiętając o wcześniejszym obraniu cebuli i czosnku oraz o usunięciu gniazd z papryki. Ostudzone żeberka przekładamy do miski i mieszamy z marynatą, tak, aby wszystkie kawałki mięsa były w niej obtoczone. Tak przygotowane żeberka wkładamy na całą noc do lodówki.  Mięso wyciągamy z lodówki na pół godziny przed grillowaniem.

Kawałki układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez 25-30 minut, obracając je raz w tym czasie. Co parę minut smarujemy żeberka pozostałą marynatą.

Zobacz również
żurek przyprawy

Do takiego dania idealnym dodatkiem będą grillowane ziemniaki i lekka sałatka.

Żeberka grillowane w sosie barbecue

Potrzebne będzie ok 1,5 kg żeberek wieprzowych – 1 plaster oraz sól. Najpierw jednak przygotujemy sos, do którego będą potrzebne następujące składniki: 1 szklanka ketchupu, ¼ szklanki wody, ¼ szklanki octu winnego, ¼ szklanki brązowego cukru, 3 łyżki oleju, 3 łyżki papryki (możemy wymieszać słodką i ostrą), 1 łyżeczka chilli w proszku, 3 ząbki czosnku.

W rondelku należy rozgrzać olej i lekko podsmażyć czosnek. Dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Podgrzewamy ok 20 min, ale nie dopuszczamy do zagotowania.

Podgrzewać jeszcze 15-20 minut bez gotowania.

Żeberka myjemy i osuszamy, ściągamy błonę od strony kości, delikatnie je solimy. Teraz całość zwijamy w rulon i przekłuwamy patyczkiem do szaszłyków, żeby się nie rozwijały. Całość smarujemy sosem i zaczynamy grillowanie, najlepiej na grillu z pokrywką. Jeżeli takiego nie mamy to przykrywamy mięso folią aluminiową.

Teraz do sosu dodajemy trochę oleju i smarujemy mięso, co około 15 minut, za każdym razem obracając mięso. Czas całego grillowania to 2 godziny.

Część z Was pewnie się zastanawia, ale jak jeść żeberka żeby nie wyjść na ignoranta. Manewrowanie sztućcami utrudniają krótkie włókna mięsa oddzielone od siebie za pomocą kości. Przyjęte jest, że żeberka jemy dłońmi, jeżeli otrzymamy kawałek w całości najpierw pokrójmy go na mniejsze kawałki a następnie przechodzimy do jedzenia palcami. Przygotujmy sobie też serwetkę, aby wycierać tłuszcz pozostający na rękach.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry