CYNADRY WOŁOWE
przez Redakcja ABC Gotowanie
16 lutego 2014
3/4 kg. wołowych cynaderek obciągnąć ze skórki, poprzekrawać i raz zagotować na wrzątku.
Potem wystudzić i pokrajać na niezbyt cienkie plasterki, wrzucić do niskiego rondla, dołożyć 2 łyżki smalcu, 1 cebulę pokrajaną na plastry, podduszoną na smalcu i wlać 2 łyżki buljonu.
Dusić to wszystko pod pokrywką na wolnym ogniu, a gdy cynadry są prawie miękkie, podsypać je mąką, przysmażyć i zalać rosołem.
Następnie dodać soli, pieprzu lub papryki i zagotować. Można także, gdy kto lubi, dosypać 2 łyżki tartej bułki i wlać 1/2 szklanki wina.
Zobacz również
Po zagotowaniu wydać na stół, podając do nich pure kartoflane i duszoną kapustę.
Cynadry wołowe – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.
Tagi