Teraz czytane
KLUSKI FRANCUSKIE

KLUSKI FRANCUSKIE

2 łyżki masła należy utrzeć z 2 żółtkami do białości, poczem dodaje się 1 całe jajko i uciera w dalszym ciągu.

Gdy jajka z masłem są już utarte, dodać pianę z dwóch białek, wsypać 3 łyżki pszennej mąki i dokładnie wymieszać.

Kluski takie moż­na gotować na wodzie lub na rosole.

Kładzie się je łyżką na wrzącą wodę lub rosół i natychmiast trzeba przykryć pokrywką, aby powoli rosły.

Zobacz również
Jak stworzyć niesamowity tort leśny mech? 11

Gdy ciasto jest uprzednio źle utarte, kluski rozpadają się, więc należy zwracać baczną uwagę na ucieranie ciasta.

Kluski francuskie – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry