Teraz czytane
KNEDLE Z BUŁKI

KNEDLE Z BUŁKI

2 bułki pokroić w kostkę, zmieszać z 10 dk. drobnych skwarków i podsuszyć na ogniu.

Szklankę mleka rozmieszać z 2 żółtkami, 1 dk. drożdży, odrobiną cukru i soli i 12 łyżkami mąki.

Gdy dobrze rozmieszane, dodać wysuszoną bułkę ze skwarkami i pianę z 2 białek i lekko wszystko wymieszać.

Następnie postawić w cieple na 40—50 minut.

Gdy podrośnie wybierać po łyżce ciasta, obtaczać w mą­ce na dość duże knedle i wrzucać na wrzącą wodę. Trzeba je gotować co najmniej 10 minut.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Po odcedzeniu z wody polewa się je słoninką ze skwarkami, jeśli służą jako dodatek do mięsa, lub przyrumienionem z bułką tartą masłem, gdy podajemy je do jarzyn.

Knedle z bułki – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry