Teraz czytane
KARTOFLE SMAŻONE

KARTOFLE SMAŻONE

Kartofle smażone można przyrządzać dwojako, na surowo albo ugotowane poprzednio w mundurkach.

PBZEPIS I

1 kg. kartofli obrać, wypłukać, pokrajać w plasterki i odrobinę posolić.

Następnie rozpuścić na patelni 10 —15 dk. szmalcu lub masła i na gorący tłuszcz wrzucać plasterki kartofli, żeby się jak najprędzej zarumieniły.

PBZEPIS II

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

1 kg. kartofli nieobranych, ugotować w łupince, po ugotowaniu delikatnie z łupinki obrać, pokrajać w plasterki, posolić i jeszcze na ciepło smażyć na gorącym tłuszczu.

Kartofle smażone – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry