Teraz czytane
KLUSECZKI PARZONE

KLUSECZKI PARZONE

Roztopić w rondelku lub garnuszku 2 łyżki świeżego masła, zalać je 3 łyżkami gotującej wody, dodać 4 łyżki pszennej mąki, wymieszać na gorącej blasze i odstawić.

Następnie należy wbić 1 całe jajko i wszystko razem utrzeć.

Gdy masa jest już dobrze utarta, dodać 2 żółtka, trochę soli i znowu starannie wymieszać. Ciasto takie postawić na oknie lub w zimnej spiżarni, aby ostygło.

Przed samym obiadem kłaść kluseczki łyżką na gorącą wodę lub wrzący rosół i gotować tak długo, póki nie wypłyną na wierzch.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Kluseczki parzone – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry