KALAREPA
przez Redakcja ABC Gotowanie
22 lutego 2014
Najlepsza na jarzynę jest młoda kalarepa.
4—5 młodych, jędrnych kalarep (uważać, by nie były zbyt włókniste, lub spróchniałe) obieramy dokładnie z wszystkich włókien, poczem krajemy w drobną kostkę.
Dusimy kalarepę, dodając 2—3 łyżek masła i pół szklanki wody, którą należy posolić i posłodzić kawałkiem cukru.
W czasie duszenia należy ją mieszać i jeśli zajdzie potrzeba dolać ze 2 łyżki wody.
Gdy miękka, można ją zaprawić zaprażką z łyżki masła i łyżeczki mąki, albo też posypać ją po wierzchu mąka, dobrze wymieszać i podusić jeszcze kilka minut.
Zobacz również
Gdy wydajemy ją na stół, posypujemy ją drobno usiekanym koperkiem.
Kalarepa – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.