Smak lata na talerzu
Dla wielu z nas jednym z najlepszych okresów w roku jest ten, kiedy możemy udać się na pobliski targ i kupić torbę pełną soczystych i słodkich truskawek, czereśni, wiśni czy gruszek. Świeże owoce, muśnięte promieniami, sprawiają, że lato jest pełne barw. Maliny, jagody czy poziomki możemy jeść prosto z krzaczka lub przygotować z nich przetwory, tak, aby cieszyć się magią słońca przez cały rok. Jak to zrobić, radzi Joanna Makul, ekspert Bonami.pl
Sezonowe wypieki
Kwitnące kwiaty, zapach zbóż i wyciąganych z pieca drożdżówek oraz niepowtarzalny smak śliwek z cynamonem pobudzają nasze zmysły. „By czerpać przyjemność nie tylko z jedzenia świeżych wypieków, ale również z przygotowywania posiłku, warto mieć sprzęt, który ułatwi nam pieczenie. Przesiewacz mąki Bake my Day lub kamionkowa miarka dostępne na Bonami.pl sprawią, że mierzenie składników nie będzie problemem nawet dla kuchennego laika.” – podpowiada Joanna Makul z Bonami.pl. Miary podane w gramach można sprawdzić za pomocą wagi kuchennej, a składniki w odpowiednich proporcjach umieścić w misce Baker – w której zmieści się nawet bardzo duża ilość mąki. Z takim sprzętem przygotujemy pełną blachę pulchnego ciasta.
Jeżeli uwielbiamy orzechy, ale mamy problem z usunięciem skorupki, warto zaopatrzyć się w miskę z dziadkiem do orzechów Bateau. Taki zestaw pomoże uchronić nas od łupin latających wokół kanapy lub stołu. Z kolei kruche ciasto rozwałkujemy idealnie do wymiarów blaszki dzięki wałkowi z miarą Varsity. „Rozwiązaniem problemu przywierania ciasta do brzegów są silikonowe formy do pieczenia dostępne na Bonami.pl. Śniadaniowe muffiny lub francuskie macaroons przyrządzimy w mgnieniu oka i z pewnością, że będą wyglądać smakowicie.” – doradza Joanna Makul i dodaje – „Kamionkowe blaszki Bake My Day nadadzą koloru kuchni, a nam poprawią humor, nawet jeżeli zważymy śmietanę lub rozbijemy przypadkowo jajko”.
Jeżeli nasze ciasto zabieramy na popołudniowe przyjęcie u znajomych, transport nie będzie problemem z przenośną formą Bake and Carry dostępną na Bonami.pl. Doskonała jakość materiału zapewni, że nasz wypiek nie przesiąknie niepożądanymi zapachami, a dzięki możliwości wykorzystania jej, jako blaszka, ciasto będzie idealnie dopasowane i nie narazimy się na odłamane lub poniszczone brzegi. Za to ciastka, bezy lub muffiny przeniesiemy za pomocą kompletu pojemników Bake My Day w zestawie trzy- lub czteroczęściowym. Dodatkowo każde z opakowań ma inną wielkość oraz kształt.
Przetwory jak u mamy
Lubimy zarówno ogórki małosolne, dżem z malin, kompot z wiśni, jak i jabłka przetworzone tak, żeby po wyłożeniu na spód przygotować z nich pyszną szarlotkę… „Jakość i smak przygotowanych w domu przetworów nieporównywalnie przewyższa produkty dostępne na sklepowych półkach. Abyśmy pamiętali, co jest w środku, warto przyczepić karteczkę z podpisem i dla ozdoby zakryć zakrętkę słoika, używając dostępnych na Bonami.pl akcesoriów” – informuje Joanna Makul. Własnoręcznie przygotowaną galaretkę ze smakiem możemy zjeść w miseczkach Bake my Day, a jeżeli czujemy się bezpieczniej, nie zabierając się za gotowanie, a kochamy owoce – idealnym wyborem jest krajarka Jocca Slicer, dzięki, której bez problemu podzielimy arbuza.
Na Bonami.pl dostępne są również inne sprzęty, które ułatwią nam przygotowywanie potraw nie tylko w sezononie, ale przez cały rok. Zestaw 4 miarek Varisty, dzięki którym według przepisu odmierzymy mleko, olej czy kakao. Silikonowy wałek, do którego nie przylegnie nam żadne ciasto, nawet bez dodatkowego dosypywania mąki lub zestaw ozdób do pieczenia muffinów, które zrobią wrażenie na znajomych czy rodzinie podczas każdego przyjęcia.
Szarlotka smakuje równie dobrze latem – podana z lodami czy zimą – serwowana na ciepło. Dzięki gotowym przetworom bez wysiłku ciasto przygotujemy o każdej porze roku, a dobry i funkcjonalny sprzęt sprawi, że gotowanie będzie przyjemnością bez względu na sezon.