Teraz czytane
KNEDELKI ZIEMNIACZANE

KNEDELKI ZIEMNIACZANE

1 kg. ugotowanych na sypko kartofli przepuścić przez maszynkę. Dodać do nich cebulkę uduszoną w ma­śle (łyżka masła, pół cebuli), 2 żółtka. Wymieszać razem i osolić do smaku.

Ubić tęgą pianę z 2 białek i wymieszać ją z kartoflanem ciastem, dosypując 2—3 łyżki mąki. Wyrobić z ciasta małe okrągłe knedelkl i gotować na osolonej, wrzącej wodzie.

Po odcedzeniu, polać je rumianem masłem.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Knedelki ziemniaczane – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry