Teraz czytane
KALAFIOR

KALAFIOR

Do gotowania w całości wybieramy 2 kalafiory, które mają kwiat biały i pełny, jędrny.

Przycinamy łodygę dość krótko, poczem myjemy je w gorącej wodzie. Dobrze wymyte kalafiory wrzucamy na kipiącą wodę, którą wpierw solimy i słodzimy cukrem.

Po 25—30 minutach kalafiory są ugotowane, wówczas odcedzamy z nich wodę, układamy na salaterce (łodygą do dna) i oblewamy masłem zrumienionem z tartą bułką.

Jeśli kto lubi można podać do kalafiora sos: ogórkowy, pomidorowy lub jakiś inny (zob. Sosy).

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Kalafior – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry