Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

GROSZEK PTYSIOWY

W rondelku rozpuścić 5 dk. masła, dodać 3 łyżki wody, raz zagotować, wsypać 4 łyżki mąki, wymieszać i zdjąć z ognia.

Gdy przestygnie, wbić 1 jajko, trochę soli i dobrze utrzeć, poczem odstawić, aby ostygło.

Po ostygnięciu robić ręką małe kuleczki, posypać mąką, rozłożyć na blasze wysmarowanej masłem i wsunąć na kilkanaście minut do pieca.

Groszek ptysiowy można również gotować na rosole, lub na wodzie.

Groszek ptysiowy – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *