Teraz czytane
GROSZEK PTYSIOWY

GROSZEK PTYSIOWY

W rondelku rozpuścić 5 dk. masła, dodać 3 łyżki wody, raz zagotować, wsypać 4 łyżki mąki, wymieszać i zdjąć z ognia.

Gdy przestygnie, wbić 1 jajko, trochę soli i dobrze utrzeć, poczem odstawić, aby ostygło.

Po ostygnięciu robić ręką małe kuleczki, posypać mąką, rozłożyć na blasze wysmarowanej masłem i wsunąć na kilkanaście minut do pieca.

Groszek ptysiowy można również gotować na rosole, lub na wodzie.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Groszek ptysiowy – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry