PTYSIE DO ROSOŁU
przez Redakcja ABC Gotowanie
22 lutego 2014
Szklankę wody zagotować z 5 dk. masła, po zagotowaniu dosypać 5 dk. mąki i ciągle mieszać na ogniu.
Gdy masa odchodzi już od garnka, odstawić ją, ostudzić, wbić po jednem 2 jajka, ciasto dokładnie rozbić i przygotowaną uprzednio trąbką z papieru szprycować na pergaminowy papier położony na blasze i wysmarowany woskiem.
Szprycować ciasto w kształcie małych kuleczek, kuleczki wsunąć do pieca i gdy się zarumienią, podać do rosołu.
Zamiast szprycowania przez trąbkę papierową, można ptysie krajać na małe kawałeczki i układać na blasze wyłożonej papierem, wtedy jednak trzeba je przed wsunięciem do pieca posmarować na wierzchu jajkiem.
Ptysie do rosołu – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.
Zobacz również
Tagi