Teraz czytane
PTYSIE DO ROSOŁU

PTYSIE DO ROSOŁU

Szklankę wody zagotować z 5 dk. masła, po zagotowaniu dosypać 5 dk. mąki i ciągle mieszać na ogniu.

Gdy masa odchodzi już od garnka, odstawić ją, ostudzić, wbić po jednem 2 jajka, ciasto dokładnie rozbić i przygotowaną uprzednio trąbką z papieru szprycować na pergaminowy papier położony na blasze i wysmarowany woskiem.

Szprycować ciasto w kształcie małych kuleczek, kuleczki wsunąć do pieca i gdy się zarumienią, podać do rosołu.

Zamiast szprycowania przez trąbkę papierową, można ptysie krajać na małe kawałeczki i układać na blasze wyłożonej papierem, wtedy jednak trzeba je przed wsunięciem do pieca posmarować na wierzchu jajkiem.

Ptysie do rosołu – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

GRZYBEK ZWYCZAJNY przepis

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry