Kasza na śniadanie: poznaj 5 szybkich przepisów
Większość z nas po kasze sięga zazwyczaj w okolicy obiadu. Tymczasem zboża bardzo dobrze sprawdzają się w potrawach śniadaniowych. Na start potrzebujemy porządnej dawki węglowodanów złożonych, białka i błonnika pokarmowego. Węglowodany dodają nam energii do działania, a białko i błonnik sprawiają, że pozostajemy nasyceni (lub syci na dłużej) nawet do kilku godzin po posiłku. Kasze są cennym źródłem wyżej wymienionych składników. Poznaj 5 pomysłów na szybkie śniadanie z udziałem kasz.
Kokosowo-malinowa kasza jaglana
Do przygotowania kaszy z tego przepisu będziesz potrzebować:
- tradycyjnej kaszki jaglanej,
- napoju kokosowego,
- liofilizowanych malin w formie grysu.
Naturalna kaszka zbożowa powinna być przygotowana według wskazówek na opakowaniu. By nadać śniadaniu kokosowy smak, ugotuj kaszkę jaglaną na napoju kokosowym. Po zdjęciu z kuchenki i przelaniu do miseczek lub głębokich talerzy dodaj do kaszki liofilizowane maliny w formie grysu. Ten zdrowy dodatek sprawi, że śniadanie nabierze satysfakcjonującej chrupkości.
Truskawkowa kasza 5 zbóż na napoju owsianym
Ten przepis jest równie prosty, co poprzedni. I tym razem szybkie śniadanie stworzysz tylko z trzech składników:
- naturalnej kaszki 5 zbóż,
- napoju owsianego,
- liofilizowanych truskawek w formie pyłu.
Mieszanka 5 zbóż to połączenie ekologicznych kaszek z gryki, prosa, pszenicy orkisz, owsa oraz żyta. Dzięki takiemu rozwiązaniu możesz czerpać z każdego zboża to, co najlepsze. Kaszkę 5 zbóż ugotuj na napoju owsianym. Nawet w przypadku tradycyjnej kaszki proces ten nie zajmuje dłużej niż 2-3 minuty. Po przelaniu kaszki do miseczek wystarczy dodać do każdej porcji saszetkę liofilizowanych truskawek w formie pyłu i wymieszać. Kaszka nabierze truskawkowego smaku i różowego koloru. Jeżeli przygotowujesz kaszkę w lecie, możesz udekorować ją świeżymi truskawkami.
Kasza manna z dodatkiem daktyli i kakao
Kolejna z naszych propozycji to niezwykle aromatyczna kaszka o naturalnie słodkim smaku, która pozytywnie nastawi Cię na resztę dnia. Tym razem będziesz potrzebować:
- bio kaszki manny,
- dowolnego mleka lub napoju roślinnego,
- daktyli sproszkowanych,
- ekologicznego kakao w proszku.
Kaszkę ugotuj na mleku lub napoju roślinnym. Pod koniec gotowania dodaj jedną łyżkę kakao oraz pół łyżki sproszkowanych daktyli na każdą porcję. Dodaj do kaszki ulubione świeże lub mrożone owoce.
Kasza owsiana z sokiem z czarnej porzeczki
Czas na najprostszy i najszybszy przepis z tego zestawienia. Do stworzenia tego błyskawicznego śniadania potrzebujesz:
- tradycyjnej kaszki owsianej,
- mleka lub wody lub napoju roślinnego,
- naturalnego ekologicznego soku z czarnej porzeczki.
Kaszkę owsianą ugotuj na mleku lub wodzie lub napoju roślinnym. Po przelaniu do miseczek do każdej porcji dodaj łyżkę soku z czarnej porzeczki.
Kasza jaglano-owsiana z truskawkami i orzechami włoskimi
Lubisz orzechowe smaki? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Potrzebujesz:
- bio kaszki jaglano-owsianej,
- truskawki liofilizowanej w formie pyłu lub grysu,
- mleka lub napoju roślinnego,
- pasty z prażonych orzechów włoskich.
Kaszkę ugotuj na mleku lub napoju roślinnym. Do każdej porcji wsyp saszetkę liofilizowanych truskawek w formie pyłu i zamieszaj, by uzyskać różowy kolor. Jeśli zamiast tego wolisz chrupiący dodatek, wykorzystaj liofilizowane truskawki w formie grysu. Każdą porcję udekoruj pastą z prażonych orzechów włoskich.