Teraz czytane
KLUSKI Z GRZYBÓW

KLUSKI Z GRZYBÓW

1 łyżeczkę masła utrzeć w rondelku, dodając żółtko, odrobinę drobno posiekanej pietruszki, trochę soli i 2 dk. ugotowanych, drobno posiekanych grzybków.

To wszystko dokładnie wymieszać, a gdy utworzy się jednolita masa, dodać pianę z 1 białka i łyżkę pszennej mąki.

Ciasto wymieszane kładzie się łyżką na wrzącą posoloną wodę, gotuje się do 20 minut, odcedza przez durszlak i podaje do zupy, najlepiej grzybowej.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Kluski z grzybków – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry