Teraz czytane
POTRAWKA Z KURCZĄT

POTRAWKA Z KURCZĄT

2 kurczaki oskubać na sucho i wypaproszyć, opalić resztki pierza, pokrajać na ćwiartki i włożyć do niskiego szerokiego rondla.

Na spód kładzie się 3 łyżki masła, pokrajaną drobno 1 pietruszkę, 1 marchew, 2 pokrajane drobno grzybki i szczyptę soli.

Na wierzch kładzie się jeszcze trochę rozmaitej włoszczyzny i stawia się przykryty rondel na gorącej blasze.

Gdy kurczęta duszą się już 1/2 godziny i puszczą z siebie sos, należy rondlem potrząsnąć kilka razy i potem dusić tak długo, żeby sos wypłynął na wierzch.

Na 15 minut przed wydaniem wsypać do potrawki drobno posiekanego koperku lub pietruszki.

Zobacz również
Jak stworzyć niesamowity tort leśny mech? 11

Następnie kurczęta układa się na półmisku i przykrywa się je jarzynkami, w których się dusiły.

Potrawka z kurcząt – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry