PAPRYKARZ Z GĘSI LUB KACZKI
Pokrojoną na kawałki gęś lub kaczkę włożyć do rondla, dodać włoszczyznę, 2 grzybki, ziarnko pieprzu i ziela angielskiego, 1 listek bobkowy.
Przypiec cebulę na blasze, poczem włożyć ją do rondla. Zalać wodą, tak, by zakryła mięso, posolić i gotować aż gęś będzie miękka. (Kaczkę gotuje się krócej).
Gdy gęś jest ugotowana, wyjąć ją z rosołu, rosół odcedzić i zaprawić go łyżeczką węgierskiej papryki, szklanką śmietany rozbitej dobrze z łyżką mąki, sokiem z pół cytryny i odrobiną cukru. Włożyć do sosu tego kawałki gęsi i razem zagotować.
Paprykarz z gęsi lub kaczki obkłada się na półmisku francuskiemi kluseczkami, knedelkami kartoflanemi lub włoskim makaronem.
Paprykarz z gęsi lub kaczki – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.