Teraz czytane
POTRAWKA Z KURCZĄT

POTRAWKA Z KURCZĄT

2 kurczaki oskubać na sucho i wypaproszyć, opalić resztki pierza, pokrajać na ćwiartki i włożyć do niskiego szerokiego rondla.

Na spód kładzie się 3 łyżki masła, pokrajaną drobno 1 pietruszkę, 1 marchew, 2 pokrajane drobno grzybki i szczyptę soli.

Na wierzch kładzie się jeszcze trochę rozmaitej włoszczyzny i stawia się przykryty rondel na gorącej blasze.

Gdy kurczęta duszą się już 1/2 godziny i puszczą z siebie sos, należy rondlem potrząsnąć kilka razy i potem dusić tak długo, żeby sos wypłynął na wierzch.

Na 15 minut przed wydaniem wsypać do potrawki drobno posiekanego koperku lub pietruszki.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Następnie kurczęta układa się na półmisku i przykrywa się je jarzynkami, w których się dusiły.

Potrawka z kurcząt – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry