Teraz czytane
POTRAWKA Z KURCZĄT Z AGRESTEM

POTRAWKA Z KURCZĄT Z AGRESTEM

2 kurczaki oskubać, opalić i wypaproszyć, pokrajać je na ćwiartki, na dno rondla włożyć 3 łyżki masła i 20 dk. rozmaitej pokrajanej włoszczyzny, na to ułożyć kurczęta, podlać 3 łyżkami rosołu lub wody i dusić pod przykrywką na wolnym ogniu.

Gdy sos już zaczyna występować na wierzch, wrzucić do rondla 25 dk. agrestu świeżego, dokładnie przebranego, wsypać 2 łyżki cukru i dusić tak długo, żeby agrest się nie rozgotował.

Przed samem wydaniem na stół należy przesmażyć 1 łyżkę masła z łyżeczką mąki i zaprawić ten sos, aby był trochę zawiesisty.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Potrawka z kurcząt z agrestem – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry