POTRAWKA Z KURCZĄT Z AGRESTEM
przez Redakcja ABC Gotowanie
18 lutego 2014
2 kurczaki oskubać, opalić i wypaproszyć, pokrajać je na ćwiartki, na dno rondla włożyć 3 łyżki masła i 20 dk. rozmaitej pokrajanej włoszczyzny, na to ułożyć kurczęta, podlać 3 łyżkami rosołu lub wody i dusić pod przykrywką na wolnym ogniu.
Gdy sos już zaczyna występować na wierzch, wrzucić do rondla 25 dk. agrestu świeżego, dokładnie przebranego, wsypać 2 łyżki cukru i dusić tak długo, żeby agrest się nie rozgotował.
Przed samem wydaniem na stół należy przesmażyć 1 łyżkę masła z łyżeczką mąki i zaprawić ten sos, aby był trochę zawiesisty.
Zobacz również
Potrawka z kurcząt z agrestem – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.