GĘSIE WĄTRÓBKI DUSZONE
Należy zwracać uwagę, aby wątróbki gęsie były duże i białe, a takie wątróbki są tylko z gęsi dobrze tuczonych. Wątróbki gęsie powinny być ponadto świeże, czyli wyjęte z gęsi natychmiast po ich zabiciu.
4—5 gęsich wątróbek namoczyć w słodkiem mleku na 2—3 godziny, następnie wyjąć, wymyć dobrze w zimnej wodzie i naszpikować 5 dk. młodziutkiej słoninki.
Do szerokiego, niskiego rondla włożyć 2 łyżki świeżego masła, wkrajać 2 niewielkie cebulki, dodać 5 dk. rozmaitej włoszczyzny i kilka pieczarek lub zwykłych grzybów, położyć na to wątróbki i dusić 20 minut pod pokrywką.
Następnie wlać 1/2 szklanki rosołu lub buljonu, oraz 3 łyżki śmietany, posolić i jeszcze kwadrans poddusić.
Gdy wątróbki są gotowe, należy je wyjąć na półmisek, pokrajać w niezbyt cienkie plastry, sos szybko przecedzić, żeby nie ostygł i oblać nim wątróbki.
Gęsie wątróbki duszone – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.