KURCZĘTA PIECZONE
Kurczęta młode można piec w piecu lub na rożnie. Lecz ponieważ w miastach rzadko kiedy w kuchniach znajduje się rożen, podajemy tutaj sposób pieczenia kurcząt w piecu, co zresztą absolutnie smaku kurcząt nie psuje.
2 kurczaki należy oskubać na sucho, nie parząc ich, starannie wypaproszyć, natrzeć całą skórę mąką, aby przy opalaniu skórka się nie zasmoliła, następnie opalić nad maszynką spirytusową lub gazową.
Gdy już kurczaki są zupełnie oczyszczone z pierza i wypaproszone, trzeba je dokładnie wymyć w zimnej wodzie, posolić od wewnątrz i na zewnątrz i nadziać.
Nadzienie robi się w sposób następujący: 2 łyżki świeżego masła utrzeć do białości z 2 żółtkami, później dodać 1/2 szklanki tartej bułeczki, usiekanej drobno zielonej pietruszki, szczyptę soli, pianę z 1 białka i wszystko dokładnie wymieszać.
Farszem tym nadziać kurczęta, zaszyć je białą bawełną, położyć na brytfannie, dodać 3—4 łyżki masła i wsunąć do pieca.
Kurczęta powinny się piec około godziny, lecz należy je często masłem polewać.
Do kurcząt podaje się kartofelki, świeżą zieloną sałatę, mizerję z ogórka ze śmietaną lub marchewkę z groszkiem.
Kurczęta pieczone – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.