Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

BEFSZTYK SKROBANY

3/4 kg. polędwicy lub pierwszej krzyżowej obrać z żył i tłuszczu, następnie uskrobać ostrym nożem i porobić dowolnej wielkości befsztyki. Lekko je posolić i wrzucić na gorące masło na patelnię.

Jeżeli ktoś lubi befsztyk bardziej wysmażony, patelnię po obramieniu befsztyków, przykryć pokrywką i pozostawić na małym ogniu, aby befsztyki same doszły.

Befsztyki skrobane dobre są głównie dla chorych, ponieważ posiadają tę zaletę, że są lekkostrawne. Po wyło­żeniu befsztyków na półmisek, na każ­dy befsztyk kładzie się 1 sadzone jajko.

Befsztyk skrobany – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *