Teraz czytane
BEFSZTYK FRANCUSKI

BEFSZTYK FRANCUSKI

3/4 kg. polędwicy, lub pierwszej krzyżowej wyżyłować, pokrajać na grube plastry, zbić lekko, ukształtować, posmarować każdy nicejską oliwą, położyć na półmisku i wstawić na lód na kilka godzin.

Następnie rozgrzać masło na patelni, befsztyki posolić i wrzucić na patelnię.

Rumienić je z obydwu stron szybko i smażyć najwyżej 15 minut. Befsztyki powinny być w środku na pół surowe.

Oddzielnie drobno posiekać zielonego koperku lub pietruszki, zmieszać ją z 2 łyżkami masła śmietankowego, zamrozić masło na lodzie, pokrajać w plasterki i na każdy befsztyk nałożyć plasterek koperkowego masła i cienki plasterek cytryny.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Befsztyk francuski – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry