Teraz czytane
BEFSZTYK SKROBANY

BEFSZTYK SKROBANY

3/4 kg. polędwicy lub pierwszej krzyżowej obrać z żył i tłuszczu, następnie uskrobać ostrym nożem i porobić dowolnej wielkości befsztyki. Lekko je posolić i wrzucić na gorące masło na patelnię.

Jeżeli ktoś lubi befsztyk bardziej wysmażony, patelnię po obramieniu befsztyków, przykryć pokrywką i pozostawić na małym ogniu, aby befsztyki same doszły.

Befsztyki skrobane dobre są głównie dla chorych, ponieważ posiadają tę zaletę, że są lekkostrawne. Po wyło­żeniu befsztyków na półmisek, na każ­dy befsztyk kładzie się 1 sadzone jajko.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Befsztyk skrobany – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry