USZKA DO BARSZCZU
30 dk. mąki zagnieść z 1 jajkiem i odrobiną wody, rozwałkować na cieniutki placek, powykrawać niewielkie kwadraciki i po nałożeniu farszu z mięsa lub grzybów, zlepiać ciasto w trójkątne chusteczki, łącząc później dwa przeciwległe końce, aby pierożki miały kształt świńskiego ucha.
Farsz z mięsa robi się w sposób następujący: pozostałe z poprzedniego dnia mięso rosołowe, przepuszcza się przez maszynkę, dodając namoczoną w mleku bułkę, uprzednio dobrze wyciśniętą.
Następnie dodać soli, odrobinę pieprzu i przesmażyć na maśle z przyrumienioną, drobno pokrajaną cebulką.
Farsz z grzybów robi się tak samo, jak farsz z mięsa, grzyby miele się na maszynce, a później smuaży również z cebulką i dodaje trochę tartej bułki.
Uszka napełnione farszem przed samym obiadem wrzuca się na gotującą wodę i gdy wypływają na wierzch, wyjmuje się je na durszlak, aby woda dokładnie zciekła.
Uszka do barszczu – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.