OZÓR ZWYCZAJNY
1 kg. ozoru wołowego oczyścić, wymyć dokładnie w kilku ciepłych wodach i wrzucić do garnka z zimną wodą.
Gdy się zagotuje, odlać wodę i zalać go taką samą ilością wody gotującej, włożyć 1 obraną cebulę, 1 pietruszkę, 1 marchewkę, 2 ziarnka angielskiego ziela i 1 bobkowy listek, posolić i gotować, dopóki ozór nie będzie miękki.
Wówczas wyjąć go i zdjąć prędko skórkę, żeby ozór nie wystygł.
Pokrajać go w cienkie plastry i ułożyć na półmisku obkładając całemi gotowanemi kartoflami i skrobanym chrzanem.
Taki ozór zastępuje sztukę mięsa. Podaje się do niego musztardę, chrzan, grzybki marynowane, z gotowanych jarzyn: pure grochowe, fasolkę na kwaśno, soczewicę.
Ozór zwyczajny – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.