GULASZ PO WĘGIERSKU
przez Redakcja ABC Gotowanie
16 lutego 2014
12 dk. słoniny pokroić na cienkie plastry i w rondlu podsmażyć. Gdy zacznie puszczać sok dodać 3/4 kg. mięsa, pokrojonego w kostkę i razem smażyć.
Kiedy mięso się zrumieni wsypać łyżkę mąki, rozmieszać ją dobrze z tłuszczem, by nie było grudek, i przysmażyć.
Następnie wkroić jedną cebulę, podlać buljonem i dodać łyżeczkę węgierskiej papryki.
Dusić mięso pod pokrywą godzinę, dolewając rosołu, by zawsze było dość sosu.
Gdy mięso jest miękkie dodać 2 pokrojone w kostkę kartofle (gotowane).
Zobacz również
Na półmisku przybrać francuskiemi lub kładzionemi kluseczkami (zob. Dodatki do zup).
Gulasz po węgiersku – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.