Teraz czytane
GULASZ PO WĘGIERSKU

GULASZ PO WĘGIERSKU

12 dk. słoniny pokroić na cienkie plastry i w rondlu podsmażyć. Gdy zacznie puszczać sok dodać 3/4 kg. mięsa, pokrojonego w kostkę i razem smażyć.

Kiedy mięso się zrumieni wsypać łyżkę mąki, rozmieszać ją dobrze z tłuszczem, by nie było grudek, i przysmażyć.

Następnie wkroić jedną cebulę, podlać buljonem i dodać łyżeczkę węgierskiej papryki.

Dusić mięso pod pokrywą godzinę, dolewając rosołu, by zawsze było dość sosu.

Gdy mięso jest miękkie dodać 2 pokrojone w kostkę kartofle (gotowane).

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Na półmisku przybrać francuskiemi lub kładzionemi kluseczkami (zob. Dodatki do zup).

Gulasz po węgiersku – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry