Teraz czytane
KASZKA KRAKOWSKA ZACIERANA JAJKIEM

KASZKA KRAKOWSKA ZACIERANA JAJKIEM

Na 4 osoby wystarczy mniej więcej 12—15 dk. kaszki, którą należy umyć w wodzie, dokładnie wysuszyć, poczem zatrzeć calem jajkiem uprzednio dobrze rozmieszanem, przełożyć na brytfankę lub patelnię i wsunąć do letniego pieca, w którym powinna pozostać przez 15 do 20 minut, aby się wysuszyła.

Dopiero póź­niej kaszkę tę wrzuca się do rondelka, zalewa wrzącą wodą, soli, dodaje łyżkę masła i wstawia się do piecyka na 20—25 minut.

Kaszka krakowska zacierana jajkiem – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry