Teraz czytane
KASZKA KRAKOWSKA W KOSTKĘ

KASZKA KRAKOWSKA W KOSTKĘ

10 dk. kaszki krakowskiej dokładnie umyć, wsypać do garnka na gotującą wodę, posolić, dodać łyżkę masła i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając.

Gotować trzeba około 20 minut dopóki kaszka nie stanie się przezroczysta.

Następnie zwilżyć pół­misek zimną wodą, wyłożyć kaszkę i rozsmarować ją na półmisku łyżką, zanurzoną w zimnej wodzie.

Kaszka ostudzona w ten sposób stwardnieje i wówczas dopiero kraje się ją w kostkę i podaje na stół do rosołu lub zupy.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Kaszka krakowska w kostkę – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry