Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

BOćWINKA

Boćwinkę gotuje się tak samo, jak zwykły barszcz burakowy, tylko zamiast buraczków bierze się młodej boćwinki wiązkę pokrojoną drobno, którą zalewa się kwaskiem lub octem, aby młode buraczki nie straciły koloru.

Gotuje się boćwinkę nie więcej, niż godzinę. Po ugotowaniu — soli się dla smaku.

Na kilka minut przed wydaniem, boćwinkę należy wyjąć i posiekać, zaprawić barszcz śmietaną z odrobiną mąki, wrzucić boćwinkę, oraz posiekany drobno koperek i po ostudzeniu podać na stół z młodemf kartoflami.

Boćwinka – Przepis z książki „Jak gotować dobrze smacznie  i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *