Teraz czytane
ABC zup: przepis podstawowy na wywar warzywny

ABC zup: przepis podstawowy na wywar warzywny

ABC zup: przepis podstawowy na wywar warzywny 11
Nie ma zupy bez wywaru – to on nadaje jej głębię smaku. Wywar warzywny można przygotować równie prosto, jak zupę z proszku, ale będzie o niebo smaczniejszy i zdrowszy. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Żeby przygotować wywar warzywny, potrzebujesz:

– 2 łyżki oliwy lub masła
– 1 cebulę
– czosnek (3 ząbki)
– pół selera
– 2 korzenie pietruszki
– 3 marchewki
– 1 pora
– sól
– pieprz w ziarnach
– ziele angielskie
– liście laurowe

Krok 1: opalanie cebuli

Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, dzięki czemu lepiej oddadzą aromat do wywaru. Gotowanie zaczynamy od przecięcia na pół cebuli i opalenia jej nad palnikiem kuchenki. Jeśli mamy płytę elektryczną, możemy to zrobić na suchej patelni lub blaszce piekarnika. Wtedy połówki cebuli kładziemy na płasko i opalamy do zwęglenia.

Krok 2: duszenie

Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy lub tyle samo łyżek masła – wybór to kwestia upodobań. Na rozgrzanym tłuszczu najpierw podsmażany ząbki czosnku i cebulę (2-3 minuty), a następnie dorzucamy warzywa, które dusimy od przykryciem przez około 10 minut. Wysoka temperatura wydobędzie ich aromat i soki.

Krok 3: gotowanie

Warzywa zalewamy zimną wodą – wtedy wywar warzywny będzie bardziej aromatyczny. Na wspomnianą ilość warzyw powinno wystarczyć od 1,5 do 2 litrów wody. Im mniej wody, tym bardziej aromatyczny będzie wywar. Następnie dorzucamy kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu oraz 2-3 liście laurowe, dodajemy soli i gotujemy wywar do miękkości na małym ogniu co nie powinno zająć dłużej niż 30 minut.

Zobacz również
Święta na stole, czyli Wielkanoc w kuchni 15

Wywar warzywny  po wyjęciu „wkładki” może być bazą dowolnej zupy, zwykłej lub kremu. Ugotowaną włoszczyznę możesz podzielić na mniejsze części, wrzucić z powrotem do garnka i dodać odrobinę śmietany oraz ugotowanej kaszy, dzięki czemu otrzymasz pożywną zupę jarzynową.

Bulion można wykorzystać także do przygotowania innego kulinarnego specjału rodem z Włoch – risotto.

Jeśli Twoja rodzina kocha zupy, przyrządź wywar warzywny w większej ilości za jednym razem – po przestygnięciu świetnie nadaje się do mrożenia na później.

Smacznego!

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry