Teraz czytane
ZUPA „NIC”

ZUPA „NIC”

Ubić pianę z 4 jajek, wsypać potrochu cukier i ciągle ubijać, aż zmiesza się zupełnie z pianą. Ubitą pianę kłaść łyżeczką na blachę wyłożoną papierem i wsunąć do pieca, aby wyschła. Nastawić na ogniu 1 litr mleka, zaprawić trzema żółtkami rozbitemi do białości z 3 dk. cukru i mieszać dobrze drucianą trzepaczką, aż zgęstnieje. Zupę ostudzić, wylać do wazy i wrzucić na nią wysuszoną pianę z białek pokrojoną na drobno.

Zupa „nic” – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

GRZYBEK ZWYCZAJNY przepis

Zobacz również
botwinka

 

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry