Teraz czytane
ZRAZY ZWYKŁE

ZRAZY ZWYKŁE

Z 1 kg. pierwszej krzyżowej lub zrazowej wykroić zrazy wielkości dłoni, zbić je dokładnie tłoczkiem, posolić, popieprzyć i otoczyć w męce.

Następnie wrzucić na gorące masło i obrumienić z obydwóch stron.

Później przełożyć do niskiego rondla i dodać kilka cienko pokrojonych grzybów i pokrajaną w plastry cebulą.

Wlać masło, na którem się zrazy rumieniły, dolać 4 łyżki zimnej wody i dusić pod pokrywą około 2 godzin.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Zrazy te podaje się z kaszą gryczaną lub perłową, ewentualnie z kartoflami i kapustą.

Zrazy zwykłe – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry