Teraz czytane
ZRAZY WIEPRZOWE NA SPOSÓB WŁOSKI

ZRAZY WIEPRZOWE NA SPOSÓB WŁOSKI

3/4 kg. mięsa wieprzowego, może być od szynki lub łopatki, przepuścić przez maszynkę, jak na zwykłe kotlety siekane, poczem dodać 2 całe jajka, 25 dk. ryżu ugotowanego z 2 łyżkami masła i 1 pokrajaną drobno cebulą, posolić, dodać szczyptę pieprzu i wyrobić okrągłe kulki, które należy otoczyć w mące i szybko obrumienić na patelni na gorącem maśle.

Następnie włożyć zrazy do niskiego rondla, zalać 4 łyżkami rosołu lub buljonu, wrzucić 2 łyżki konserw pomidorowych i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany.

Wszystko to dusić mniej więcej 20 minut pod pokrywą.

Podawać zrazy z tartym parmezanem, który podaje się na stół na oddzielnej salatereczce.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Zrazy wieprzowe na sposób włoski – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry