ZRAZY WIEPRZOWE NA SPOSÓB WŁOSKI
3/4 kg. mięsa wieprzowego, może być od szynki lub łopatki, przepuścić przez maszynkę, jak na zwykłe kotlety siekane, poczem dodać 2 całe jajka, 25 dk. ryżu ugotowanego z 2 łyżkami masła i 1 pokrajaną drobno cebulą, posolić, dodać szczyptę pieprzu i wyrobić okrągłe kulki, które należy otoczyć w mące i szybko obrumienić na patelni na gorącem maśle.
Następnie włożyć zrazy do niskiego rondla, zalać 4 łyżkami rosołu lub buljonu, wrzucić 2 łyżki konserw pomidorowych i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany.
Wszystko to dusić mniej więcej 20 minut pod pokrywą.
Podawać zrazy z tartym parmezanem, który podaje się na stół na oddzielnej salatereczce.
Zrazy wieprzowe na sposób włoski – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.