FAŁSZYWY ZAJĄC
25 dk. wieprzowiny, 25 dk. cielęciny, 25 dk. wołowiny i 20 dk. słoniny przepuścić przez maszynkę.
Udusić na łyżce masła trochę zielonej pietruszki, zmieszać z mięsem, dodać soli, pieprzu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, trochę cytrynowej skórki, 2 całe jajka i 2 bułki namoczone w mleku lub w wodzie, i również przepuszczone przez maszynkę.
Masę dokładnie wymieszać i zrobić podłużny klops w kształcie bochenka chleba. Położyć go na brytfankę, obłożyć pokrajaną w plastry cebulą i marchwią, dodać 5 dk. masła i wsunąć do pieca.
Przed samym obiadem podlać sos 1/2 szklanką śmietany.
Gdy klops już gotowy, pokrajać go na plastry, ułożyć na półmisku i oddzielnie podać do klopsa sos korniszonowy, musztardowy, albo chrzanowy (ob. Sosy).
Fałszywy zając – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.