Teraz czytane
KIEŁBASA Z SOSEM

KIEŁBASA Z SOSEM

1 kg. świeżej kiełbasy wieprzowej umyć, włożyć do rondla i zalać szklanką wina oraz 1/2 litrem wody. Wrzucić 2 pokrajane w plasterki cebule i gotować tak pół godziny.

Oddzielnie przesmażyć 1 łyżkę masła z małą usiekaną cebulką, dosypać 1 łyżkę mąki, rozprowadzić sosem, w którym się gotowała kiełbasa, wlać 1 łyżkę karmelu i trochę octu oraz wsypać łyżkę cukru.

Gdy się zagotuje, wyjąć kiełbasę z rondla, pokrajać w kilkucentymetrowe kawałki i zalać sosem.

Do kiełbasy takiej podaje się kartofle puré, a kiełbasę na półmisku przystraja się korniszonami.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Kiełbasa z sosem – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry