NÓŻKI WIEPRZOWE W GALARECIE
przez Redakcja ABC Gotowanie
17 lutego 2014
1/2 kg. nóżek wieprzowych i pół kg. cielęcych dokładnie oczyścić, opalić na spirytusie, porozrąbywać kostki i włożyć do rondla, dodając do nich 2 litry wody, włoszczyzny, 1 cebulę, listek bobkowy i kilka ziarnek pieprzu czarnego i angielskiego.
Po osoleniu gotować tak długo, aż mięso odchodzi od kości.
Następnie wybrać kostki, mięso drobno pokrajać, wymieszać z dwoma ząbkami utartego czosnku z rosołem, włożyć do formy, zalać pozostałym z gotowania rosołem i wynieść w zimne miejsce.
Po zastudzeniu włożyć formę na moment do gorącej wody, co ułatwi wyrzucenie galarety w całości.
Zobacz również
Nóżki wieprzowe w galarecie – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.