ZRAZY SIEKANE
1 kg. mięsa wołowego (najlepiej pierwsza krzyżowa) przemleć przez maszynkę razem z namoczoną i dobrze wyciśniętą 1 bułką, oraz 1 cebulą drobno pokrajaną i przesmażoną na maśle.
Następnie dodać 1 żółtko, łyżeczkę masła, trochę soli, pieprzu, 1 łyżkę zimnej wody i pianę z białka.
Masę dokładnie wymieszać i wyrabiać ręką spore kulki, które później obtoczyć w mące, obrumienić na patelni i włożyć do niskiego rondla, dodając łyżkę masła, oraz 1/2 szklanki śmietany, rozbitej z łyżeczką mąki.
Zrazy takie powinno się dusić pod pokrywką 1/2 godziny na wolnym ogniu.
Podaje się do nich: kaszę gryczaną, kartofle obsmażane lub tłuczone. Z jarzyn: brukselkę lub buraczki.
Zrazy siekane – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.