Teraz czytane
ZRAZY Z KAPUSTĄ

ZRAZY Z KAPUSTĄ

1 kg. mięsa wołowego (zrazowej, lub pierwszej krzyżowej) należy wrzucić na patelnię na gorące masło i zarumienić, następnie podlać kilku łyżkami rosołu i jeszcze przez kilkanaście minut dusić na patelni.

Następnie odstawić i gdy mięso wystygnie, pokrajać je na plastry.

Oddzielnie ugotować 3-2 kg. kiszonej kapusty, a gdy jest miękka, zaprawić ją słoniną przesmażoną z kawałkiem pokrajanej drobno cebuli i z łyżką mąki.

Do niskiego, szerokiego rondla włożyć łyżkę masła, roztopić je, ułożyć warstwę ugotowanej kapusty, na kapuście położyć zrazy, przykryć je znowu kapustą i wolno dusić pod pokrywką około 1 godziny.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Zrazy z kapustą – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry