ZRAZY Z KAPUSTĄ
przez Redakcja ABC Gotowanie
16 lutego 2014
1 kg. mięsa wołowego (zrazowej, lub pierwszej krzyżowej) należy wrzucić na patelnię na gorące masło i zarumienić, następnie podlać kilku łyżkami rosołu i jeszcze przez kilkanaście minut dusić na patelni.
Następnie odstawić i gdy mięso wystygnie, pokrajać je na plastry.
Oddzielnie ugotować 3-2 kg. kiszonej kapusty, a gdy jest miękka, zaprawić ją słoniną przesmażoną z kawałkiem pokrajanej drobno cebuli i z łyżką mąki.
Do niskiego, szerokiego rondla włożyć łyżkę masła, roztopić je, ułożyć warstwę ugotowanej kapusty, na kapuście położyć zrazy, przykryć je znowu kapustą i wolno dusić pod pokrywką około 1 godziny.
Zobacz również
Zrazy z kapustą – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.
Tagi