ZRAZY BARANIE PO FRANCUSKU
przez Redakcja ABC Gotowanie
17 lutego 2014
1 kg. baraniny (dyszek) oczyścić, wyżyłować, pokrajać na plastry, zbić dokładnie, posolić, popieprzyć i otoczyć w mące.
Na 2 łyżki zrumienionego w rondlu masła położyć zrazy, wsypać trochę usiekanej cebuli i kilka pokrajanych w paseczki pieczarek, lub zwykłych obgotowanych grzybków.
Gdy się zrazy zrumienią, dodać 2 łyżki konserwy pomidorowej i kieliszek czerwonego wina, oraz rozpuścić w 1/2 szklance wody pół kostki maggi i wlać do zrazów.
Przykryć zrazy pokrywką i dusić około godziny.
Zobacz również
Do zrazów takich podaje się kartofle pure lub krokiety z kartofli.
Zrazy baranie po francusku – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.