Teraz czytane
ZRAZY BARANIE PO FRANCUSKU

ZRAZY BARANIE PO FRANCUSKU

1 kg. baraniny (dyszek) oczyścić, wyżyłować, pokrajać na plastry, zbić dokładnie, posolić, popieprzyć i otoczyć w mące.

Na 2 łyżki zrumienionego w rondlu masła położyć zrazy, wsypać trochę usiekanej cebuli i kilka pokrajanych w paseczki pieczarek, lub zwykłych obgotowanych grzybków.

Gdy się zrazy zrumienią, dodać 2 łyżki konserwy pomidorowej i kieliszek czerwonego wina, oraz rozpuścić w 1/2 szklance wody pół kostki maggi i wlać do zrazów.

Przykryć zrazy pokrywką i dusić około godziny.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Do zrazów takich podaje się kartofle pure lub krokiety z kartofli.

Zrazy baranie po francusku – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry