Teraz czytane
RISOTTO

RISOTTO

1/2 kg. tłustej baraniny pokroić na kawałki poczem obsmażyć je na gorącem maśle.

Gdy się zrumieni, dodać 1/2 pokrojonej w plasterki cebuli, 2 łyżki wody i dusić około godziny.

W międzyczasie ugotować 5—G grzybków i oddzielnie 1 seler.

Po ugotowaniu wystudzić, a następnie pokroić wraz z duszoną baraniną w drobne paseczki i wymieszać z upieczonym na smaku z włoszczyzny ryżem, uprzednio dobrze rozmieszanym z 3 łyżkami konserw pomidorowych.

Dodać soli do smaku, pieprzu na koniec noża oraz 2 łyżki tartego parmezanu.

Po wymieszaniu włożyć do wysmarowanego masłem rondla, przykryć go szczelnie i wstawić na 20 minut do większego naczynia z gotującą się wodą.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Po 20 minutach wyrzucić risotto na półmisek, posypać po wierzchu i łyżkami tartego parmezanu, oddzielnie zaś podać sos pomidorowy lub jaki kto lubi (ob. Sosy).

Risotto – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry