POTRAWKA Z BARANINY
1 kg. mostku baraniego i 1/2 kg. łopatki, obrać z tłuszczu i żył, natrzeć solą pomieszaną z czosnkiem, pokrajać w niewielkie kawałki i wrzuciwszy na patelnię obrumienić na 2 łyżkach masła.
Przed wyjęciem baraniny z patelni należy wrzucić 1 niewielką drobno pokrajaną cebulę.
Gdy cebula jest już zarumieniona, należy mięso przełożyć do rondla, wrzucić na nie cebulę, podłożyć jeszcze 2 łyżki masła, zalać 3 łyżkami zimnej wody, dodać kawałek selera, 1 marchew, 1 pietruszkę, kilka strączków fasolki szparagowej, 1/2 szklanki zielonego groszku, 1 łyżkę konserwy pomidorowej i odrobinę papryki węgierskiej.
Następnie dolać szklankę rosołu i dusić mięso tak długo, aż jarzyny zupełnie zmiękną.
Na 20 minut przed wyjęciem mięsa, wrzucić do rondla parę pokrajanych w kostkę i ugotowanych już przedtem kartofli.
Następnie ująć 1/2 szklanki sosu, w którym się mięso dusi, przesmażyć na patelni łyżkę masła z łyżeczką mąki, zalać sosem, dodać sok z 1 cytryny lub 1/2 szklanki czerwonego wina, rozmieszać i wlać do rondla z baraniną.
Dusić jeszcze 15 minut i podać na stół w rondlu, w którym się mięso dusiło.
Potrawka z baraniny – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.